Keitetyt herneenpalot, apposet

Kattilassa herneenpalot keittyvät vedessä pinit

Keitetyt herneenpalot on lämpimä ja helppo ruoka. Tuoreet herneet ovat kesän hittituote! Meillä on varmasti kaikilla omat muistot lapsuudesta, kun herneitä syötiin. Muistan itse erityisesti kun menimme autolla kesänviettoon ja söimme herneitä matkalla kuumassa autossa. Hernekeitto tuoreista herneistä on erityisen herkullista ja pakasteherneet ovat siskoni lempiruoka joulupöydässä. Näitä herkullisia keitettyjä herneitä söimme rapupöydässä alkuruuaksi. Lautasen vierellä oli pieni munakuppi joka täytettiin sulaneella voilla. Herneitä kastettiin voisulaan ja syötiin lämpiminä. Kasvissyöjille herneitä tarjoiltiin pääruokana ja maa-artisokkaa alkuruuaksi.

Nämä herneenpalot keitetään suolatussa vedessä, kunnes niiden kuoren ulko-osa alkaa haperoitumaan. Kun herneet ovat kypsyneet ne siivilöidään vedestä ja tarjoillaan lämpiminä. Herneet asetellaan kokonaisena suuhun ja vedetään etuhampaiden välistä. Näin kaavitan herneenpalosta herneet sekä ulkokuori, kuitenkaan syömättä herneen paksua läpinäkyvää kalvoa.

Perinteisesti nämä keitetyt herneenpalot eli apposet pitäisi oikeastaan käyttää peltoherneitä, mutta tavalliset sokeriherneet toimivat kyllä mainiosti. Tavallisissa sokeriherneissä on vain paksumpi kuori kuin peltoherneistä, joten niitä ei voi syödä kokonaan (eli kalvoa ei syödä).

Syön itse näiden keitettyjen herneiden kanssa voisulaa, joka on paahdettu oikein pähkinämäisen makuiseksi. Kiehuvaan voisulaan on lisätty tuoretta yrttiä, tällä kertaa salviaa. Muita sopivia yrttejä on esim. rakuuna ja timjami tai valkosipuli. Voisulan kanssa pitää olla tarkkana, koska se palaa helposti pohjaan. Jos käytät sähköliettä, sinun pitää ennakoida voin lämpötila ennen kuin on liian myöhäistä. Kun kuuntelet voita voit kuulla, kun se alkaa tirisemään. Tämä on hyvä merkki laittaa lämpötilaa pienemmälle, tai jos huomaat lämpötilan olevan liian korkealla voit nostaa kattilan hellalta. Kun voi on täysin sulanut ja vielä kuumaa, lisää sinne salvia. Yrteissä on luontaisesti vettä, joten ne voivat roiskua kun asettelet ne kattilaan voisulan joukkoon.

Pidä aina lähettyvillä kattilan kansi, jolla voit suojata itseäsi roiskeelta. Käytä myös paistolastaa tai muuta työvälinettä kun asettelet yrtit voin joukkoon. Helpompi tapa sulattaa voita on käyttää mikroaaltouunia. Ota 30 sekunnin välin voi ulos ja sekoita sitä hennosti. Jos käytät tätä sulattamismenetelmää, yrteistä ei tule samalla tavalla rapeita kuin kattilassa. Tämä ei toki haittaa mitään, molemmat toimivat oikein hyvin!

Keitetyt herneenpalot, apposet

Vaikeustaso: Easy Esivalmistelu 5 minuuttia Valmistusaika 5 minuuttia Annoksia: 1

Ainekset

Ohjeet

  1. Laita vettä kiehumaan korkeaan kattilaan. Lisää kiehuvaan veteen suolaa, yhteen litraan vettä 1 teelusikallista suolaa. Huuhtele herneet. Lisää herneet kiehuvaan veteen ja anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

  2. Laita erilliseen kattilaan voita. Lisää lämpöä kunnes voi on täysin sulanut. Kun voinsula alkaa tirisemään, lisää salvia. Ole varovainen, yrteissä on luontaisesti vettä joten ne voivat roiskua kun asetat ne kiehuvaan voihin.

  3. Ota herneet pois kiehuvasta vedestä läviköllä ja kaada voisulaa päälle. Tarjoile lämpimänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *